Scheiden en de woning

Koopwoning

Om te beginnen wordt gekeken of de woning een gemeenschappelijk bezit is. Dit is afhankelijk van het huwelijksgoederenregime dat bij jullie van toepassing is.

Bij scheiding kunnen jullie ervoor kiezen de woning te verkopen.  De overwaarde wordt bij verkoop tussen beide verdeeld. Een andere keuze die je kunt maken is dat één van beiden in de woning blijft wonen en de ander wordt uitgekocht. De overwaarde wordt dan door jullie (of een taxateur) vastgesteld en de helft daarvan wordt aan de ander uitbetaald. De nieuwe financiering moet dan wel haalbaar zijn en de vertrekkende partner dient uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te worden ontslagen.

Het kan ook voorkomen dat jullie het nog niet weten, of nog geen beslissing willen nemen. De woning wordt dan nog niet verkocht, één van jullie blijft wonen en er worden duidelijke afspraken gemaakt over de kosten, het onderhoud en dergelijke. Je kunt dan afspreken dat je na twee jaar samen opnieuw gaat kijken wat je wilt gaan doen met de woning.  In verband met de rente aftrek gedurende deze periode moet je afspraken maken.

 Huurwoning

Als jullie een huurwoning hebben dan is het van belang bij de woningbouwvereniging te informeren of één van jullie in de woning kan blijven wonen. Dit kan afhangen van de voorwaarden die zij hanteren. Ook het krijgen van huurtoeslag kan hierbij van belang zijn. Indien je op zoek bent naar een huurwoning of hiervoor staat ingeschreven kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor urgentie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

    • Diane Rooijakkers-Smeets
    • Mickershof 25, Gemert
    • E: diane@momentum-mediation.nl
    • M: 06-24251269